Biografie
test

Peter ten Kate werd geboren in Leeuwarden in 1977. Al op jonge leeftijd raakte hij geÔnteresseerd in kerkorgels. Op 9-jarige leeftijd kreeg hij voor het eerst orgelles, aan de muziekschool in Leeuwarden. Zijn orgeldocent was toen Anne Dijkstra. Toen hij in 1991 verhuisde naar Hoogeveen, vervolgde hij daar zijn orgellessen aan de muziekschool, bij orgeldocent Harry van der Veen. De lessen vonden plaats op het Scheuer/Van Oeckelen orgel van de Grote Kerk in Hoogeveen. Later nam hij orgelles bij organist DaniŽl Rouwkema, op het orgel van de Gereformeerde Kerk in Smilde. 

 

Toen hij 13 jaar oud was begeleidde hij voor het eerst de samenzang bij een kerkdienst. Op 15-jarige leeftijd werd hij voor het eerst officieel als organist aangesteld. Dit was in de Gereformeerde en in de Hervormde Kerk van Pesse. Enkele jaren daarna werd hij benoemd als organist van de Gereformeerde Zuiderkerk in Hoogeveen. Sinds 2000 is hij als organist verbonden aan de Hervormde Kerk in Zuidwolde (Dr.) en bespeelt daar een mooi Doornbos/Hendriksen&Reitsma orgel uit 1902/1972. Ook is hij als organist verbonden aan kerkgebouw De Vredehorst (Wijkgemeente De Weide) van de Protestantse Gemeente in Hoogeveen.

Achter de speeltafel van het Martini-orgel in Bolsward

test
Peter bespeelt hier het Mense Ruiter orgel in de Hervormde Kerk van Winsum (Gr.)

Wat betreft muzikale smaak is Peter breed georiŽnteerd: deze varieert van Barok tot Romantiek. Muziek van Johann Sebastian Bach is favoriet, maar ook muziek van Jan Zwart en Feike Asma worden graag door hem gespeeld. Zelf heeft hij een vlotte speelstijl.

 

In de afgelopen jaren zijn vele bekende en onbekende orgels door Peter bespeeld, met name in het Noorden van Nederland. Veel van deze orgels staan op deze website beschreven met foto's en disposities. Zie hiervoor het menu "Bespeelde orgels".

 

Orgelspelen is voor Peter een grote hobby, niet zijn beroep. In Groningen heeft hij HEAO CommerciŽle Economie gestudeerd aan de Hanzehogeschool, gevolgd door de studie Bedrijfseconomie Marketing Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2003 werkt hij voor het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), waarin de provincies Groningen, Frysl‚n en Drenthe samenwerken.